Cum se citesc marcajele de pe anvelope

Aproximativ toate informatiile necesare pentru utilizarea corecta a unei anvelope sunt trecute pe flanc (partea laterala) a acesteia.

Aici se regasesc informatii referitoare la dimensiunea acesteia, viteza si sarcina maxima recomandate (sarcina per anvelopa), data fabricatiei, producator, etc..

De asemenea se pot gasi indicii de uzura, presiunea maxima, numarul de pliuri si multe alte informatii necesare. Cele mai importante informatii sunt prezentate in imaginea de mai jos, iar celelalte sunt tratate in continuare.

In imaginea de mai sus avem:

  1. Latime – latimea caii de rulare, masurata in mm.
  2. Raport aspect – procentul din latimea caii de rulare pe care il are flancul (in acest caz 80%).
  3. Tip constructiv – in acest caz, „R” = radial.
  4. Diametru janta – diametrul jantei, exprimat in inch (1 inch = 2.54cm = 25.4mm).
  5. Indici incarcare – codul care reprezinta sarcina (greutatea) maxima per anvelopa admisa (a se vedea tabelul de mai jos).
  6. Indice viteza – codul care se refera la viteza maxima care este recomandata de producator (a se vedea tabelul de mai jos).

Indici de viteza si sarcina:

indici viteza si sarcina
De exemplu, in imaginea precedenta, indicele de sarcina este „156”, ceea ce ainseamna maxim 4000Kg/anvelopa, iar indicele de viteza este „L”, ceea ce inseamna maxim 120 Km/h. Informatii mai complexe puteti gasi aici.

Acestea sunt cele mai importante informatii referitoare la cum se citesc marcajele de pe anvelope. Insa si restul marcajelor sunt relevante in ce priveste utilizarea anvelopelor in mod corespunzator. Aceste informatii le gasiti in articolul care trateaza mai avansat tot ce puteti afla despre anvelope, citind inscriptiile de pe flanc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *